Category Archives: Træbriketter

Træbrikketter eller blot briketter er en type af brænde der består af træflis og/eller savsmuld der er presset sammen under ekstremt tryk, eller i nogle tilfælde via en form for lim.

Over de senere år har træbriketter stormet frem salgsmessigt, især i byerne hvor man ikke har plads til lige at have en brændestabel stående i baghaven. Det er især de små poster med 5kg briketter om er blevet utrolig populære da de er nemme at opbevare, sviner mindre end træ brænde og stadig giver en hyggelig ild i pejsen eller brændeovnen. Disse briketter af træ, er et rigtigt godt alternativ til traditonel brænde. Hovedsagligt fordi de fylder mindre og de desuden har et meget lavt fugtindhold på omrking 6-10 procent så man ikke risikere at fyre med fugtig brændsel.

Hvorfor briketter er så poulære

Dog skal man lige overveje hvor man vælger at købe sin træbriketter da kvaliteten som sagt svinger meget fra forhandler til forhandler.
Som tidligere nævnt er briketter blevet et stærkt alternativ til traditionel brænde, dette har selvfølgelig også medført at nogle forhandlere har arbejdet på at få prisen længst mulig ned på bekostning af kvalitet. Mange af dem som ikke selv har har adgang til billigt brænde eller gratis træ, foretrækker faktisk at fyre med briketter frem for at købe en sæk eller palle brænde . Hovedsagligt fordi disse træbriketter fylder mindre end en brændestabel men også fordi du sagtens kan fyre uden at skulle bekymre dig om, hvorvidt dit brænde er tørt nok. Også det af de sviner meget mindre end almindelige træstykker har også være med til at gøre disse klosser af komprimeret savsmuld så uhyre populære, blandt især folk på villaveje og lejligheder.

Du slipper også for save eller hugge dit brænde, da træbriketterne allerede har den perfekte størrelse. Dog vælger nogle at dele dem lidt op da det kan være noget nemmere at få ild i en mindre brikket end de store.

Kvaliteten af træbriketter

Desværre har vi over de senere år også set nogle træ-briketter i rigtig dårlig kvalitet som faktisk er så ringe at man ikke bør anvende dem i en pejs. Nogle af disse svulmer helt op til 50 procent under afbrænding, hvilket gør at de ikke brænder specielt godt. En Træbriket fremstilles som regel af meget rent groft savsmuld, forskellige typer af høvlspåner eller knust træ, som sammensættes under stort tryk på helt op til to tons pr. kvadratcentimeter.
Nogle steder fremstilles de med alt for finkornet træ og presses ofte slet ikke hårdt nok sammen. Dette bevirker at træbriketten let smuldre ved håndtering, men også svulmer ved forbrænding og bevirker at den brænder dårligt hvilket kan medføre at den forurener mere.

Nogle forhandlere har valg at få deres briketter testet hos f.eks. teknologisk institut for at kunne dokumentere at deres briketter har en høj brændværdi og lav askeværdi. Disse forhandlere er som regel at foretrække over dem som ikke kan dokumentere kvaliteten af deres produkter eller tilbude en brænde prøve.

Få mere plads ved at skifte til træbriketter

fordele ved briketter af træ fremfor andre typer af træbriketter og brændeEr du vokset op i et hjem med brændeovn, så har i garanteret haft en stor brændestabel stående udenfor ved garagen, omme i haven eller inde i brændeskuret. Det er der stadig rigtig mange danskere, der har, fordi de fortsat benytter sig af brænde til at fyre op med. Men nu er der altså kommet noget nyt på markedet, som stille og roligt er ved at æde sig vej ind i de danske hjem. Noget som går under navnet træbriketter. Og er du en af de mange danske brændeovnsejere, så er det en god ide ikke at overse briketterne.

For udover at fylde meget mindre end det normale brænde, så sparer du altså også en del på kistebunden ved at få skiftet din brændestabel ud med et læs træbriketter. Selvfølgelig bliver det ikke billigere for dig, hvis du vælger at købe dine briketter fra en af de dyre forhandlere. Men så længe du bare holder hovedet koldt og ikke falder for det første tilbud, du kommer forbi, så er der altså gode chancer for at lave en rigtig, rigtig god handel. Briketter er både billigere og mere miljøvenlige, så du sparer både penge og slår et slag for miljøet ved at skifte brændestablen ud.

Dine træbriketter kommer til at fylde meget mindre end din brændestabel. Det kan du være helt sikker på. Derudover slipper du også for at skulle ud og kløve brænde igen, da briketterne kommer i en størrelse, der passer til brændeovnen. Så det er slut med at stå i flere timer med øksen hævet over hovedet og få slået det her brænde ud i flere stykker. Nu kan du bare lige nuppe et par briketter frem og smide dem direkte ind i brændeovnen uden at skulle have fat i en økse eller spilde en hel søndag på at flække brænde først.

Så hvis du er træt af at have hele skuret eller garagen fyldt op med brænde, så lad vær med at købe nyt, når du har brugt den stabel, du har lige nu. Gå i stedet over til briketter af savsmuld, når du er ved at løbe tør for brænde. Det vil du blive meget gladere for – både på kort og lang sigt. Du kan dog stadig beholde lidt brænde, hvis du eksempelvis har en bålplads, som du benytter flittigt. Der er det altså bare ikke det samme at bruge briketter da de ikke helt er lige så hyggelige som f.eks. brænde af bøg eller andet almindeligt træ.

Træbriketter Tyskland

briketter og træbriketter tysklandMange danskere vælger at købe deres træbriketter i tyskland og dermed spare penge sit brændsel. Grunden er at skat og moms er billigere i tyskland og derfor kan de sælge produkterne til danskerne til en pris som er lidt billigere end den vi selv kan sælge den til. Ofte er kvaliteten af disse produkter helt i orden, men på de seneste er vi dog også begyndt at se eksempler på tyske forhandlere som levere briketter af meget dårlig kvalitet.For nogle kan sproget være et problem da ikke alle herhjemme taler godt nok tysk til at kunne ligge en bestilling og mange tyske forhandlere ikke er gode nok til hverken dansk eller engelsk. Dog findes der sider fra tyske forhandlere som er på tysk, engelsk eller dansk og har mange års erfaring i at sælge produkter til danskerne og kan levere briketter fra tyskland til en meget konkurrence dygtig pris.

Men som med produkter købt hos andre online forhandlere bør man gøre hvad man kan for at sikre sig at man køber det rigtige sted fra, så læs hvad du kan om forhandleren og se hvad andre mener om kvaliteten af produkterne inden man ligger den store ordre på 5 paller for at spare lidt penge og have nok brændsel til de næste par år.

Især folk fra midt- og Sønderjylland køre ofte til tyskland og fylder traileren med træbriketter da man ofte kan spare et par hundrede kroner ved selv at hente syd for grænsen. Tyskland er i visse kredse blevet et populært sted at hente sit brændsel, da prisen er relativ lav og mange steder får man også en fin kvalitet på det man bestiller. Med alt den snak der har været det seneste år om nye afgifter på biobrændsel bliver det måske endnu mere attraktivt at hente sine træbriketter i tyskland frem for at købe dem i Danmark. Nu må vi lige vente et par måneder og se hvor meget disse nye afgiver vil påvirke prisen eller om forhandlerne i stedet vælger at skære lidt af deres profit af fremfor at hæve prisen alt for meget.

Billige Træbriketter

træbriketter til brændselNår man er ude og købe træbriketter vil man jo gerne gøre den bedst mulige handlen. En træbrikket er jo ikke en smart designer pynte ting eller et nyttigt redskab, men noget der blot skal brændes af og derfor er det ikke noget man vil betalt ekstra for hvis man kan slippe. Dette er grunden til at billige træbriketter er blevet rigtig populær over de senere år, prøv f.eks. at gå dine ugeaviser igennem og se hvor mange tilbud på briketter som du falder over. Interessen for billige træbriketter er som sagt temmelig stor og dette har også medført at vi har set flere og flere forhandlere af disse produkter. Da det jo her gælder om at kunne sælge varen billigst muligt har det til tider betydet af nogle forhandlere er gået på kompromis med kvaliteten og valgt at bruge billigt affaldstræ. F.eks. stammer en stor del af de billige produkter fra øst landene hvor træspånerne evt. kunne komme fra en møbelfabrik, hvor de ukritisk fejer alt der ligner træ op fra gulvet og smider det i brikketpressen, så man risikere at der er både melaminrester, MDF og andre spændende sager i briketterne. Dette gør at du kan ende med at købe nogle billige træbriketter der brænder meget dårligt eller direkte forurener under afbrænding. Ofte kan de fint slippe afsted med dette da mange der køber briketter hovedsagligt benytter dem for hyggens skyld eller som et supplement til fjernvarmen og derfor ikke har den store indsigt i forskellen på god og dårlig kvalitet.

Hvad skal man holde øje med inden man køber?

Kigger man hurtigt på 2 pakker briketter af svingende kvalitet kan det ofte være svært at se nogen forskel, og netop dette benytter forhandlerne sig af i stor stil. Dog kan du hvis du ser lidt grundigere efter, se at dem af dårlig kvalitet smuldrer mere end de andre, så der vil være flere savsmuldsrester i poserne. Køber du dine produkter online har du jo ikke mulighed for at kontrollere dem selv og må derfor sætte din lid til at forhandleren sælger dig nogle gode produkter. Dette kan være risikabelt især hvis man står og mangler 2-3 paller briketter. Derfor bør man altid se hvad andre skriver om forhandleren inden man køber, dette kan gøres på sites som f.eks. trustpilot hvor folk er hurtigere til at skrive hvis de har haft en dårlig oplevelse med en forhandler. Andre forhandler har dokumenteret test af deres produkter som de gerne fremsender ved henvendelse og hos nogle kan man enda få en billig eller gratis brændeprøve så man lige kan teste kvaliteten inden man ligger den store ordre. Så lav dit baggrunds tjek inden du ligger en ordre og du minsker chancen for at lave en dårlig handel. De vælger dog at handle samme sted igen og igen når man så endelig har fundet den rigtige leverandør som kan holde prisen nede og samtidig levere produkterne i en god kvalitet gang på gang.