Ovntørret Brænde

ovntørret brænde til fyr eller pejsMange fortrækker at udelukkende fyre med ovntørret brænde da man her opnår en bedre brændværdi og minimere risikoen for sod og slagger i sin skorsten og dermed også risikoen for en evt. skorstensbrænd.

Valg af brænde

Som nævnt tidligere er det utroligt vigtigt at alt dit træ er helt tørt inden du begynder at fyrer med det. Det både brænder bedre da det har en bedre brændværdi og det forurener også mindre end fugtigt træ gør. Så med mindre du har mulighed for at købe det om foråret og lade det tørre vinteren over bør man altid købe ovntørret eller lufttørret brænde da vandindholdet her er så lavt at du inden for en uge eller 2 sagtens vil kunne bruge det i din brændeovn eller pejse uden at skulle tænkte på om det brænder ordentligt.

Hvad er forskellen på ovn- og lufttørret brænde så?

Står ud og skal bruge dit brænde nu og her skal du som regel vælg ovntørret som er fuldstændig tørt og klar til lige at smide i din brændeovn eller pejs. Du skal selvfølgelig altid opbevare det så det ikke udsættes for regn eller fugt ellers optages vandet i træet og du midster effekten ved at købe det tørt.
lufttørret brænde derimod, er oftest en smule billigere end ovntørret brænde, derfor skal du næsten altid regne med 4-5 dages tørring indendørs før du benytter det til at fyre med, på den måde er du sikker på at det er tørt nok. Grunden er at lufttøret brændsel som regel opbevares udendørs og derfor kan risikere at være vådt af regn eller fugt, ved modtagelsen, afhængig af årstider og vejr.

Hvad skal du fyre med?

Dette afhænger helt af formålet med dit brændsel. Skal det bruges til at varme din bolig op med, for hyggens skyld eller lidt af hvert?
Hvis du benytter brændet som en varmekilde i din bolig, kan det være en god ide at være en af de tungere træsorter som har en bedre brændværdi og brændere i længere tid, dermed slipper også for at skulle fylde nyt brændsel på så ofte hvilket kan være et problem f.eks. om natten. Dette kunne være træsort som f.eks. eg eller bøg der brænder meget længe og afgiver en rigtig god varme. Andre tunge træarter som er gode til dette formål er f.eks. ask og birk som man ofte kan få til en meget god pris sammenlignet med f.eks. bøgebrænde.

Skal du fyre blot for hyggens skyld og nyde et par dejlige timer foran pejsen så kan du sagtens vælge en af de billigere og lette træsorter som f.eks. gran der stadig giver en god varme men kræver påfyldning lidt oftere hvilket jo normalt ikke er noget problem da du alligevel er i samme rum som pejsen eller brændeovnen.
Lige meget hvilken af de 2 ting du skal bruge dit brændsel til er det altid en fordel at købe ovntørret brænde hvis du står og skal bruge det med det samme.