Category Archives: Brænde Tilbud

Det kan være rigtigt svært at finde et godt brænde tilbud. Hvis man f.eks. sammenligner de mange online forhandlere af brænde kan man ikke altid umiddelbart se om priserne er inklusiv levering eller moms. Så hvad der måske lige umiddelbart lyder som et rigtigt godt tilbud kan vise sig at være det dyreste når man oven i prisen lægger moms eller evt. levering.
Leveringsomkostningerne kan man i mange tilfælde slippe for hvis man selv har mulighed for at hente sit brænde, man skal dog have mulighed for, udover at transportere sit brændsel også kunne læse det af traileren eller varevognen igen.

Hvad er et godt brænde tilbud?

Det er svært at sige da det ikke blot afhænger af prisen, men også af hvilken type brænde der er tale om og kvalitetet af træet. F.eks. koster bøgebrænde ofte lidt mere end ask eller løv. En anden ting man skal være opmærksom på er hvor tørt det træ du køber er. Har det ikke tørret længe nok risikere du at fyre med fugtigt træ hvilket både er dårligt for miljøet og for din skorsten da vandet fordamper og binder sig til tjæren i luften som efterfølgende sætter sig som sod og slagger i din skorsten og kan i værste tilfælde medføre skorstensbrænd.

Købe lokalt eller online?

Oftest er prisen lavere på mange af de forskellige online forhandlere hvad enten du har brug for brænde, briketter eller træpiller, især hvis du har behøv for at få det leveret til døren. Har du selv mulighed og tid til at transportere det kan du med fordel købe det lokalt hvis der er en forhandler i nærheden af dig. Ellers kan man holde øje med tilbuds aviserne og vente til der dukker et super godt brænde tilbud op, hvis man ikke lige står og mangler sit brændsel nu og her. Men vælger du at købe online, sørg altid for lige at undersøge hvad andre mener om forhandleren og om de er tilfredse med både kvaliteten og servicen. Nogle forhandlere vælger at købe det billigste de kan finde fra russiske eller øst europæiske forhandlere og efterfølgende levere det direkte derfra til dig. Det betyder dog ikke at alt træ derfra er dårligt, meget træ i rigtig god kvaliteten kommer netop fra rusland eller øst europa, men af en eller anden årsag kommer en stor del af det dårligste også derfra.

Hold dit brænde tørt

Hvis du lige er flyttet i et hus med brændeovn, så har du formodentlig ikke været vant til at håndtere og bruge sådan en før. Men bare rolig – det er slet ikke så svært, som du måske skulle tro. Der er bare lige et par ting, som kan være gode at huske på, når du skal til at bruge den. For når du skal have gang i din nye brændeovn, så kræver det jo også noget brænde, som du kan sætte fut i. Men det er først og fremmest ikke ligegyldigt, hvilket brænde du vælger at benytte dig af.

For der kan være flere forskellige måder, hvorpå det her brænde er tørret. Hvis det er ovntørret, så vil du opdage en lav fugtighedsprocent, hvilket er en god ting, da det i så fald brænder nemmere. Hvis du vælger den anden variation, der er lufttørret, så er det ikke sikkert, det har en helt lav nok fugtighedsprocent endnu til at kunne brænde, og derfor er det essentielt, at du lige lader det tørre et par dage, inden du skal bruge det. Faktisk er det bare en god tommelfingerregel, at dit brænde lige skal have et par dage indenfor for at tørre helt igennem, så du kan bruge det.

Hvis du glemmer at tørre dit brænde, eller hvis det ikke er blevet tørt nok endnu, så skal du nok finde ud af det, når du prøver at få gang i det inde i brændeovnen. For er det ikke tørt nok, så vil det kun lykkes dig at få røg ud af dit brænde og altså ingen flammer, som kan generere noget varme til dig og dit hus. Så hvis formålet er at få varmet hytten op, så bliver du nødt til at bruge tørt brænde til at gøre det med. Hvis dit træ indeholder for meget vand, skal der bruges en stor del af varmen på at få vandet til at fordampe (at tøre træet), varme som kunne være brugt til at varme huset op med i stedet. Derfor er vandindholdet i dit brænde en vigtig kvalitets faktor og også en af grundene til at mange vælger at købe det dyre ovntørret træ frem for lufttørret da vandindholdet er lavere i det ovntørret. Så se hvor tørt dit brændsel er hvis du er på udkik efter et godt brænde tilbud.

Har du et brændeskur, så kan det muligvis være nok at have brændet stående der. Der burde det i hvert fald kunne blive tørt nok til at kunne brænde. Har du det stående udenfor, så regn og sne har adgang til det, så kan brændet stadig bruges. Det skal bare lige indenfor i varmen et par dage, så det blive tørt igen. Men lidt regn eller sne skal du ikke være bange for. Det eneste, det gør, er blot at udsætte afbrændingen af det stykke træ i et par dage. Så kan du kun have dit brænde udenfor, så sørg for at have en lille brændekurv indendørs, så du hele tiden har noget nyt, du kan fyre med.

Tørt brænde

fyrring med tørt brændeAlt efter hvad du skal bruge dit brænde til eller rettere hvor når du skal bruge er det vigtigt du er klar over om du køber tørt eller nyfældet træ. Grunden er at man almindelige mennesker rundt omkring har den opfattelse at smider man fugtigt træ ind i pejsen når den er tændt, fordamper vandet jo hurtigt og så er træet jo i løbet af kort tid tørt nok til at man kan fyre med det. Dette er også korrekt, men problemet er at når du smider de fugtige træ ind afgives vanddampene hvilket er med til at sænke temperaturen på brænden. Dette gør at ikke alle skadelige partiker og gasser brændes helt af og den røg du sender ud gennem din skorsten er forurenede. En anden ting er at disse vanddampe binder svovl og tjære gasserne og sætter sig som sod og slagger på indersiden af din skorsten, hvilken kan gøre at den stopper til, eller i værste fald, lede til de berygtede skorstensbrænde. Men hvis vi kigger på træ kan man kan groft dele det op i følgende hoved kategorier ang. tørhed.

Ovntørret træ

Dette er en af de mest populære typer af træ og som regel også den dyreste. Mange tror at ovntørring er lig med mere tørt brænde, klar til lige at smide i sin brændeovn.
Flere test har vist at dette desværre ikke er sandt i alle tilfælde. Nogle forhandlere vælger at ovntørre deres træ i kort tid ved høj temperatur hvilket bevirker at træet for en hård og tør overflade, men kernen er stadig fugtig inden in. For at træet skal være ordentligt tørt skal de gerne “bage” i 10-12 dage ved omkring 75 grader Celcius. Man køber jo netop ovntørret træ fordi man regner med at det er klar til brug uden at man skal vente på det tørrer helt op. Heldigvis er dette også tilfældet i de fleste tilfælde. En anden fordel ved ovntørring er at man slår evt. svamesporer der måtte findes i træet ihjel, så døger man med alergier kan det ofte være en god ide kun at fyre med ovntørret træ.

Lufttørret træ

Lufttørret brænde er træ som har fået lov at ligge sommeren over ude i solen og langsomt tørre op. Her udsættes træet for regn, storm, bagende sol osv. hvilket gør at lufttørret træ ikek altid er lige så pænt at se på som ovntørret. Som med alt andet brænde gælder det at fugtindholdet i træet ned unde de 20% før det bør benyttes. Når man købet lufttørret brænde kan der også sidde rester af regnvand og fugt på ydersiden af træet, dette fordamper dog forholdsvis hurtigt hvis man opbevare sit træ tørt og ventileret. Netop på grund af dette anbefales det at man lader træet ligge et par dage tørt før man begynder at fyre med det.

Frisk Træ

Nyhugget træ bør ikke benyttes til brænde, som hovedregel siger man at nyfældet brænde skal tørre mindst et år, før det ryger i brændeovnen.
Denne type af træ er også den billigste og har man pladsen til det, kan man med fordel købe et større parti ind af den slags og så lade det tørre op indtil året efter.

Husk altid kun at fyre med tørt brænde.

Brænde til salg

brænde til salgLeder du efter brænde til salg online, så er du kommet til det helt rigtige sted. Når man skal købe brænde over Internettet er det et par ting man altid lige skal være opmærksom på. Det er ikke altid nok bare at sammenligne priserne på en palle brændsel da ikke alle forhandlere har de samme regler for hvordan prisen skal vises. Når du vælger at købe fra en online forhandler bør du som et minimum undersøge følgende ting:

  • Mænge af brænde pr. palle – ikke alle fylder deres paller lige meget op
  • Brændetørhed – Er det tale om ovntørret brændsel, lufttørret eller nyhugget?
  • Fragt – er prisen inklusiv levering eller skal du betale ekstra for dette?
  • Moms – er prisen inklusiv moms eller kommer momsen ved siden af.
  • Træsort – Er der tale om bøgebrænde, ask, eg eller gran?
  • Forhandler omdømme – hvad mener andre kunder om forhandleren og kvaliteten

Ofte falder man over noget brænde til salg som lyder til at være et rigtigt godt tilbud men hvis man holder det op imod overstående viser det sig ofte at det måske slet ikke er så billigt som man regnede med. Forleden faldt en af mine venner over en palle brænde til 1600 kroner hvilket han jo syntes var et rigtigt godt tilbud. Det vidste sig dog da han komme længere frem i købs processen at det var tale om nyhugget gran som skulle tørre et år før det kunne bruges, samt at der så lige kom 700 kroner i fragt gebyr oven i prisen. Så hvad der lige umiddelbart lød som et rigtigt godt tilbud var faktisk slet ikke billigt når det kom til stykket. Heldigvis er de fleste online forhandlere gode til at skrive tydeligt om prisen er inklusiv eller eksklusiv levering og moms. Det kniber ofte lidt mere med at se hvilken slags træ der er tale om, hos nogle vælger de enda at blandet træet så man aldrig kan være helt sikker på hvilke træsorter det er man køber. De fleste steder har dog valgt at dele det ind i kategorier hvor du hurtgt og nemt kan klikke dig frem til den type af træ som du er interesseret i og har brug for. Det samme gælder faktisk visse steder i lokale butikker også, jeg husker engang jeg selv var ude og købe brænde i det lokale byggemarket, fik oplyst en pris og tænkte ikke mere over det før jeg stod og skulle betale og damen ved kasse spurgte, henter du det selv ude bagved eller skal vi levere det til din adresse for 800 kroner ekstra? Det endte jeg valgte at købe det online i stedet da jeg faldt over en annonce der reklamerede med billig brænde til salg.

Salg af Brænde

Er du som så mange andre på udkik efter billig brænde eller et godt tilbud på brændsel er det flere ting man bør overveje inden man ligger en større ordre. Vi ser her lidt nærmere på nogle af ting du bør overveje inden du ligger en ordre.

Købe lokalt eller online?

Mange lokale reklamere med salg af brænde men er kvalitenen god nok til dit behov? Ofte når man køber brænde står man og skal bruge det her og nu og så er det vigtigt at det er tale om ovntørret brænde og ikke nyfældet træ. Ovntørret brænde koster ofte lidt mere end de andre typer af brændsel men du er så også sikker på at du kan bruge det nu og her uden af det forurener eller soder din skorsten til. Har du mulighed for selv at transportere det og køber du det om året kan man oftest spare en hel del penge da man jo spare transport omkostningerne og da fugtigt brænde er billigere end tørt. Derudover er priserne billigere om foråret da efterspørgslen er mindst. Står du ikke og mangler nu og her kan man altid gå og holde lidt øje med de lokale tilbuds aviser og vente på at det helt rigtige tilbud kommer og så slå til, det er ofte den måde hvor man kan spare flest penge på, men som regel tænker de fleste først på at købe når de lige står og mangler det.
Online forhandlere som f.eks. kvalibraende.dk eller nettobrænde er som regel billigere at købe hos og deres priser vises inklusiv levering. Især ved køb af større mænger er der mange penge at spare, her kan man så evt. gå nogle naboer sammen og få leveret en større mænge paller og spare adskellige hundrede kroner pr. palle. Er man i tvivl om kvaliteten kan man de fleste steder bestille en mindre prøv og få mulighed for lige at teste hvilken kvalitet man kan forvente, inden man køber en større mængde ind. Jeg har set eksempler på folk der er faldet over hvad de troede var et super tilbud, gik nogle stykker sammen og bestilte 18 paller på engang. Desværre viste det sig så efterfølgende at kvaliteten af hver eneste palle var meget dårlig. Brændet var langt fra tørt nok til brug, pallerne vejede mindre end den opgivet vægt og på troeds af at det skulle være ren bøgebrænde var det en hel del gran og andre trætyper blandet ind imellem. Forhandleren tilbyd selvfølge at lade handlen gå tilbage, så længe at kunden betalte for leverings omkostningerne for at sende brændet tilbage, hvilket jo ville være urealistisk når vi taler om 18 paller. Så gør dit forarbejde ordentligt og undgå den slags problemer.

Er man heldig kan man nogle gang også finde rabat kuponer til disse online forhandlere der reklamre med – “Salg af brænde nu med 15% rabat” eller lignende brænde tilbud.

salg af brænde og brænde tilbud

Ovntørret Brænde

ovntørret brænde til fyr eller pejsMange fortrækker at udelukkende fyre med ovntørret brænde da man her opnår en bedre brændværdi og minimere risikoen for sod og slagger i sin skorsten og dermed også risikoen for en evt. skorstensbrænd.

Valg af brænde

Som nævnt tidligere er det utroligt vigtigt at alt dit træ er helt tørt inden du begynder at fyrer med det. Det både brænder bedre da det har en bedre brændværdi og det forurener også mindre end fugtigt træ gør. Så med mindre du har mulighed for at købe det om foråret og lade det tørre vinteren over bør man altid købe ovntørret eller lufttørret brænde da vandindholdet her er så lavt at du inden for en uge eller 2 sagtens vil kunne bruge det i din brændeovn eller pejse uden at skulle tænkte på om det brænder ordentligt.

Hvad er forskellen på ovn- og lufttørret brænde så?

Står ud og skal bruge dit brænde nu og her skal du som regel vælg ovntørret som er fuldstændig tørt og klar til lige at smide i din brændeovn eller pejs. Du skal selvfølgelig altid opbevare det så det ikke udsættes for regn eller fugt ellers optages vandet i træet og du midster effekten ved at købe det tørt.
lufttørret brænde derimod, er oftest en smule billigere end ovntørret brænde, derfor skal du næsten altid regne med 4-5 dages tørring indendørs før du benytter det til at fyre med, på den måde er du sikker på at det er tørt nok. Grunden er at lufttøret brændsel som regel opbevares udendørs og derfor kan risikere at være vådt af regn eller fugt, ved modtagelsen, afhængig af årstider og vejr.

Hvad skal du fyre med?

Dette afhænger helt af formålet med dit brændsel. Skal det bruges til at varme din bolig op med, for hyggens skyld eller lidt af hvert?
Hvis du benytter brændet som en varmekilde i din bolig, kan det være en god ide at være en af de tungere træsorter som har en bedre brændværdi og brændere i længere tid, dermed slipper også for at skulle fylde nyt brændsel på så ofte hvilket kan være et problem f.eks. om natten. Dette kunne være træsort som f.eks. eg eller bøg der brænder meget længe og afgiver en rigtig god varme. Andre tunge træarter som er gode til dette formål er f.eks. ask og birk som man ofte kan få til en meget god pris sammenlignet med f.eks. bøgebrænde.

Skal du fyre blot for hyggens skyld og nyde et par dejlige timer foran pejsen så kan du sagtens vælge en af de billigere og lette træsorter som f.eks. gran der stadig giver en god varme men kræver påfyldning lidt oftere hvilket jo normalt ikke er noget problem da du alligevel er i samme rum som pejsen eller brændeovnen.
Lige meget hvilken af de 2 ting du skal bruge dit brændsel til er det altid en fordel at købe ovntørret brænde hvis du står og skal bruge det med det samme.